Szerző: admin on 21-02-2015, 17:19
Minden magyar kicsit kolozsvári. Megnyilt a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Főváros Budapest KözpontjaMinden magyar kicsit kolozsvári. Kolozsvár elsősorban a szellemi értékek városa, melyet közös kötelesség megőrizni és tovább adni – hangzott el azon a kerekasztal beszélgetésen, amely a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Főváros Budapest Központjának megnyitóját kísérte február 19-én a Mathias Corvinus Collegiumban.

Több mint száz meghívott és érdeklődő vett részt a budapesti Mathias Corvinus Collégium és a Kolozsvár 2015 egyesület által működtetett Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Főváros Budapest Központjának megnyitóján. Az eseményen bemutatták a „Bánffy Miklós művészi pályaképe” című magyar-román kétnyelvű tanulmánykötetet is.

Az ünnepi eseményen Tombor András a Mathias Corvinus Collégium alapító kurátora, Horváth Anna Kolozsvár alpolgármestere, Prőhle Gergely az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzetközi és Európai Uniós Ügyekért felelős helyettes államtitkára, a Bánffy Miklós emlékév kezdeményezője, valamint Borzási Sarolta a Share Föderáció Magyar ügyekért felelős alelnöke köszöntötték a résztvevőket. A felszólalók kiemelték Kolozsvár európaiságát, pezsgő kulturális életét, az ifjúságban rejlő erőt és képességét az újításokra. Kiemelt téma volt Kolozsvár és a környező országok nagyvárosai közötti formális és informális kapcsolatok megerősítése, melyben kiemelkedő és mintaadó szerep hátul a Budapest Központra.

A Központ az Ifjúsági Főváros kulturális és tudományos eseményei közül több tucatot a budapesti közönség számára is elérhetővé kíván tenni, elősegítve ez által Kolozsvár és Erdély modern, európai arcának megismerését, illetve a budapest–kolozsvár kapcsolatok ápolását.

A rendezvény második felében elsőként Martonyi János volt külügyminiszter és Horváth Anna alpolgármester méltatta Bánffy Miklós életét, pályáját és munkásságát, majd a róla szóló kötet mutatták be egy kerekasztal beszélgetés során. Az eszmecserén részt vett Horváth Anna Kolozsvár alpolgármestere, Martonyi János volt külügyminiszter, Magdó János Magyarország korábbi kolozsvári főkonzul, valamint Szebeni Zsuzsa a Bánffy hagyaték ápolója. A moderátor szerepét Prőhle Gergely látta el.

A jelenlévők mind egyetértettek abban, hogy minden magyar kicsit kolozsvári. Kolozsvár elsősorban szellemi értékek városa, melyet közös kötelesség megőrizni és tovább adni.
A Kolozsvár 2015 Budapest Központ a budapesti Mathias Corvinus Collégium, valamint a kolozsvári Igen, tessék! Mozgalom és a Kolozsvár 2015 Egyesület partnerségéből jött létre.

Hozzászólások:

Hozzászólok: