Szerző: admin on 13-11-2015, 11:33

Vasárnap, november 15-én a Day 15 csapata újabb nyilvános akcióra készül, ezúttal az elfeledett kolozsvári Tűzoltó-tornyot állítva a figyelem középpontjába. A Tűzoltó-torony a Széchenyi téren, a Szappany (Tipografiei) utcában található. Az esemény 12.00 és 23.00 óra között látogatható.
Az esemény keretében zajló kiállítás és megnyitó a fények játékával és különböző, modern technológiájú világítóberendezésekkel kápráztatja el a közönséget. Célja: felhívni a helyi közösség figyelmét erre a csodálatos, de rég elfeledett építészeti alkotásra.

Day 15 november: Tűzoltó-torony „más fényben”

Miért szeretnénk felhívni rá a figyelmet?
A Tűzoltó-torony a kolozsváriak életében a forradalom előtt igencsak fontos szerepet játszott, mint a város markáns, jellegzetes szimbóluma. A forradalom utáni periódusban viszont elveszítette jelentőségét, eltűnt a köztudatból, és a Kincses város egy üres, tartalom nélküli, elhanyagolt, kihasználatlan épületévé vált.
A városi élet (építészeti szempontból legalábbis ) nem más, mint olyan különböző faktorok és entitások halmaza, amelyek együttesen, szimbiózist alkotva határozzák meg a város arculatát. Levonva a konklúziót: minden egyes kis részlet számít, mindennek megvan a maga helye, tehát: semmit sem szabad a véletlenre bízni.
A hónap küldetésének tekintjük, hogy a műemléket rehabilitáljuk, visszaadva őt a városnak és lakóinak, újra üzembe helyezve azt. Ennek érdekében ideiglenesen egy újabb Day 15-ös, "képzeljétek el, milyen lenne, ha" húzással szeretnénk felhívni az illetékesek és a lakosság figyelmét erre a csodálatos építészeti alkotásra.

Hogyan?
Az érdeklődők a torony mind a 8 emeletén, egy teljes napon keresztül látványos világítóberendezést csodálhatnak meg, különböző formákkal, látványelemekkel ellátva, tematikusan megtervezve. Lépésről-lépésre, emeletről-emeletre haladva megtapasztalhatják a valamikori, történelmi Kolozsvárt, korszakról-korszakra, eljutva napjainkig. És hogy mit tartogat számunkra a jövő? Az egyelőre maradjon a JÖVŐ titka.
A fények játékával igyekszünk felhívni a figyelmet a torony bizonyos részeire, kívül-belül egyaránt. Egyelőre csak két izgalmas részletet szeretnénk elárulni:
1. Az utolsó előtti emeleten egy megnyitóval egybekötött kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők: bepillantást nyerhetnek azokba a projektekbe, amelyek versenybe szálltak a Széchenyi tér idei, ünnepi kivilágításának a kivitelezéséért.
2. A torony utolsó emelete is meglepetéseket tartogat: innen csodálatos kilátás nyílik majd a Kincses városra, hiszen a beépített részének körülbelül 75%-a csodálható meg ebből a magasságból.

Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt, hogy tartson velünk vasárnap, november 15-én! Mindenki ragadja meg a lehetőséget, és nézze meg a kolozsvári Tűzoltó-tornyot egy „más fényben” feltüntetve!
Az esemény időpontja: 2015 november 15, vasárnap 12.00 – 23.00.
Helyszín: Kolozsvár, Európa Ifjúsági Fővárosa – Széchenyi tér, Szappany (Tipografiei) utca.
A Day 15 a 2015 Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa program egyik stratégiai projekte.


Hozzászólások:

Hozzászólok: