Szerző: admin on 19-10-2015, 15:44
 A Day 15 projektet díjazta a BATRA 2015

A Day 15 projektet díjazta a BATRA 2015 – az Erdélyi Építészeti Bienálé

Kulturális/kezdeményezés/kísérletek kategóriában díjazta a Day 15 stratégiai projektet Kolozsvár (és nem csak) építészközössége. A zsűriben román, angol, finn, svájci, francia és olasz mérnökök bírálták el a beérkezett projekteket. Ennek értelmében a projekt olyan szakemberektől kapta meg a legjobbnak járó díjat, akik nap mint nap tevékenykednek ezen az területen, és bár a Day 15 projekttel és annak megvalósításaival először találkoztak, elég jónak találták az eddig elért eredményeket ahhoz, hogy díjazzák azokat. Nagyon örülünk annak, hogy a befektetett munkánk és a Day 15 üzenete értékelendő a világ és a szakemberek számára. Jó látni a pozitív visszajelzéseket és azt, hogy a világ szerint is van értéke annak, amit csinálunk.

A projekt születésénél 2 fontosabb cél lebegett a szemeink előtt:
- Az egyik, hogy átváltoztassuk a közhasználatban lévő közösségi tereket, platformokat, és valami újat, hasznosat és rendkívülit alkossunk, formáljunk belőlük, valamint hogy újból „forgalomba helyezzük” a Kincses város kihasználatlan, kiaknázatlan területeit.
- A második, hogy bevonjuk a munkálatokba a helyi közösségeket. Ha az emberek felfedezik a projektben rejlő lehetőségeket, megvan rá az esély, hogy a jövőben is folytatódik a kiaknázatlan területek praktikussá, emberközelivé tétele.

Miért pont a kulturális/kezdeményező/kísérleti projektek kategóriájában indult a Day 15?

Többek között azért, mert mindhárom kategóriába beleillik. :) A Day 15 kulturális értékeket hordozott magában az égisze alatt megrendezett események fényében. Példákkal is tudunk szolgálni nektek: szabadtéri tánckurzusokon vehettetek részt, megszerveztük az első olyan tetőtéri partyt, ami egy nemes célt vagy szándékot kívánt támogatni, tanúi lehettetek egy közösségi téren lezajlott színdarabnak, valamint Kolozsvár első utcai művészet galériájának is. Kezdeményezésnek nevezhető a projekt azért, mert új lehetőségeket, perspektívákat kínál fel azzal a reménnyel, hogy ez a kezdeményezés életben marad az Ifjúsági Főváros éve után is. És végül, de nem utolsó sorban: a Day 15 egy nagy kísérlet. Kísérlet a fiatalok és a városlakól számára. Reméljök, hogy együtt meg tudjuk valósítani a céljainkat. Leteszteljük, hogy működőképes-e, és megvizsgáljuk, hogy hogyan tudnánk javítani, fejleszteni a projekt kezdetleges aspektusain.

Januárban kezdtük, a Kultúra Nemzetközi Napján, nyilvános üzenetekkel, idézetekkel árasztva el a tömegközlekedési eszközök ablakait. Célunk a kultúra és az olvasás népszerűsítése volt. Kolozsvár népe értékelte a gesztust. Ennek köszönhetően az idézetek – a betervezett egy hónap helyett - hónapokig olvashatóak voltak a különböző tömegközlekedési eszközökön. :)

Hogy mi minden történt ez alatt az egy év alatt a Day 15 projekt keretén belül, azt a lenti kép zseniálisan összegzi.

 A Day 15 projektet díjazta a BATRA 2015

Amennyiben a Day 15 hivatalos Facebook oldalának a fényképei közé tévednétek, megtapasztalhatjátok a projekt sokszínűségét. Közösségi tereken megrendezett és eljátszott színházi előadások, rendhagyó mozgó piacok, 50 méter magasan szervezett esküvők, faültetés, városi strand fellendítése, üzembe helyezése... és még sorolhatnánk.

A Day 15 térképe:

Íme azoknak a helyeknek a listája, ahova elértünk, és amelyekre – remélhetőleg – maradandó hatással voltunk. Az itt látható helyszínek lefedik a város nagy részét. Valójában a kezdetektől ez volt a célunk, hogy kijussunk a Kincses város különböző negyedeibe is, elrugaszkodva a központi zónától, Kolozsvár legnépszerűbb és leglátogatottabb területétől.

 A Day 15 projektet díjazta a BATRA 2015

Az összes eddigi aktivitásunknak ideiglenes jellege volt. Egy követendő, lehetséges perspektívát igyekeztünk felkínálni a város lakóinak, kísérleti megoldásokat, amelyek akármikor meghosszabbíthatóak vagy megismételhetőek. Fő célunk felhívni a figyelmet egy helyszínre, térre, területre, illetve azokban rejlő lehetőségeire. Meg szeretnénk mutatni, hogy összefogva, együttes erővel ki tudjuk használni a bennük rejlő potenciát, lehetőséget. Hisszük, hogy a Day 15 példája, koncepciója könnyedén átültethető, áthelyezhető más területekre is. Szeretnénk látni, hogy a jövőben ez meg is történik!

Egy példa:
Márciusban több száz fapalántát ültettünk el a györgyfalvi negyedben. Ezzel egyidejűleg, a projekt folytatásaként virágcserepeket kínáltunk fel a Kolozsvár főterén áthaladóknak, arra bíztatva őket, hogy lehetőségükhöz mérten ültessék el ők is ezt a kis, zöld életet a tömbházuk környékén. A lakók örömmel fogadták a kezdeményezést – ezt mi se bizonyítja jobban annál a ténynél, hogy válaszként a kezdeményezésre – rengeteg fotó érkezett hozzánk az elültetett virágokkal. Talán ez az egyszerű, letisztult példa tükrözi a leginkább a Day 15 stratégiai projekt lényegét és mondandóját.

 A Day 15 projektet díjazta a BATRA 2015

Bizonyos Day 15-ös tevékenységeinknek jövőre irányuló karakterei voltak. Az gyermekonkológia szalonjainak a renoválása, Kolozsvár első utcai művészeti galériájának a létrehozása, többszáz fa elültetése, ahol reményeink szerint évek múltán egy park nyújt majd árnyékot és kikapcsolódási lehetőséget a lakosoknak, egy Facebookon megszervezett fotóverseny, amellyel fel szándékoztuk hívni a figyelmet a fiatal, tehetséges generáció munkájára Kolozsvár szürke, kihasználatlan tereinek a felfedezése érdekében, és még sorolhatnánk. :)
A projekt hivatalos Facebook oldalán figyelemmel követhetitek eddigi megvalósításaink jelenlegi stádiumát.
A Day 15 egy stratégiai projekt, a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa Program szerves része.Hozzászólások:

Hozzászólok:
Válasz
  • Csoport: Guests
  • Regisztráció időpontja: --
  • Állapot:
  • 0 Hozzászóláss
  • 0 Hírs
^
Oww Is Very Good! Thanks !
<a href="http://dicasdodiego.com/como-investir-no-tesouro-direto/">com
o investir no tesouro direto</a>

Ow Is Very Good! Thanks
<a href="http://dicasdodiego.com/como-investir-no-tesouro-direto/">com
o investir no tesouro direto</a>

Ow Is Very Good! Thanks
<a href="http://dicasdodiego.com/como-investir-no-tesouro-direto/">com
o investir no tesouro direto</a>