Szerző: admin on 12-10-2015, 17:50
Határtalan Kolozsvár névvel zajlott október 7 - 11. között az I. Magyar Zsidó Kulturális Fesztivál a kincses városban, Európa Ifjúsági Fővárosban.
A rendezvény 70 év után kelt életre, programjai révén pedig betekintést nyerhettünk a zsidó kultúra sajátos világába, úgy az épített örökség, mint a hagyományok, a mese és a zene világába. A programok nem csak Kolozsvár területén zajlottak, hanem más erdélyi helyeket is felkeresve idézték a résztvevők az egykori hagyományokat.

A Kolozsvári Magyar Operában zajlott megnyitón Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke, Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármester asszonya, valamint Borzási Sarolta, a Share Föderáció alelnöke köszöntötték a jelenlévőket. A megnyitó gálán a budapesti Muzsikás zenekar, Bob Cohan vendégszereplésével és a kolozsvári Tokos zenekar előadásukban a vallások, népek, dallamok és generációk közötti kötelékeket elevenítették meg a zene segítségével.

Határtalan Kolozsvár - Így telt az I. Magyar Zsidó Kulturális Fesztivál

A második napon, október 8-án reggel városnéző sétára indultak az fesztivál magyarországi résztvevői, mely alkalommal Kolozsvár zsidó kötödésű épített örökségéről tudhattak meg többet. A program délután az Evangélikus-Lutheránus Püspökség udvarán folyatodott, ahol a holokauszt- megemlékezés során előbb megkoszorúzták a püspökség udvarán található, pont egy éve állított Holokauszt emlékművet, majd Gyöngyösi Zoltán előadóestjén vettek részt, mely a Korunk zenei fesztivál keretében kapott helyet. A nap a szamosparton, az egykori zsinagógában működő Tranzit házban ért véget a Csupa jókedv- Világ és zene, dallam és szöveg, hangok és hangszerek nevet viselő programon, ahol a Vodku zenekar koncertje adott keretet a mulatozásra.

Határtalan Kolozsvár - Így telt az I. Magyar Zsidó Kulturális Fesztivál

Pénteken a helyi szokásokkal és kultúrával ismerkedtek a résztvevők Torockón. A Székelykő lábánál található, az Unesco örökséghez tartozó falu méltán őrzi az ősi jellegzetességeket.
Péntek este a zsidó hagyományban a szombat kezdetét jelöli. Ennek az alkalomnak az ünneplésére, istentiszteletre gyűltek össze este a Határtalan Kolozsvár résztvevői és a helyi közösség tagjai a Ferenc József (Horea) úti zsinagógában. Az előtérben zajló gyertyagyújtást és imát követően kezdődött a szertartás, mely keretében Nográdi Gergely és Zucker Immánuel kántorok vezette ima, éneklés emelte a hangulatot.
Róna Tamás rabbi beszédében elmondta: „ Különleges ez a szombat. Azért gyűltünk ma össze, hogy elgondolkozzunk, mit kaptunk az elmúlt napokban Kolozsvár kincseiből. Az egyik ilyen kincs a szombat. A pihenő nap. Ugyanakkor alkalmunk van meríteni Kolozsvárból, mint ifjúsági fővárosból is.” Az istentiszteletet követően a kolozsvári hitközség fogadásra hívta az este résztvevőit.

Határtalan Kolozsvár - Így telt az I. Magyar Zsidó Kulturális Fesztivál

Szombat reggel zsinagógában találkoztak az I. Magyar Zsidó Kulturális Fesztivál iránt érdeklődők, ahol istentiszteleten vehettek részt. Ugyanakkor előadást is hallhattak Gyémánt László professzortól, aki az erdélyi és kolozsvári zsidóság történetébe avatta be őket. A kolozsvári zsidóság történetével ismerkedhettek továbbra a nap folyamán városnéző séta, majd temetőlátogatás alkalmával is.
Gidó Attila történész vezetésével a résztvevők felkeresték az egykoron a városban lakó zsidóság fontos helyszíneit, a Ferenc József (Horea) úti zsinagógától indulva, mely az egyedüli olyan zsinagóga Kolozsváron, ami még mindig imaházi szerepet tölt be. A városban emellett még három egykori zsinagóga áll fenn, különféle intézményeknek adva otthont. Délután Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány igazgatója mutatta meg az jelenlévőknek a Házsongárdi Temető műemlék sírjait.
A Kolozsvári Állami Magyar Színházban gyűltek össze a fesztivál résztvevői este, ahol a Golem színház és a Dumaszínház „Zs” kategória előadásán vehettek részt, ennek címe Önfeledt zsidózás revűvel.

A magyarországi résztvevők vasárnap, a rendezvény utolsó napján Nagyváradra utaztak, melynek egyedi építészeti örökségét csodálhatták meg. A Körös parti település a Monarchia városai közül a legteljesebb szecessziós városképet őrzi, ezt nézhették meg az odautazók, ugyanakkor a nagyváradi zsinagógát is meglátogatták.

A sikeres fesztivál létrejöttéhez hozzájárult a támogatók jóakarata, a szervezők Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Kolozsvári Zsidó Hitközség, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Share Kolozsvár Föderáció voltak.

Hozzászólások:

Hozzászólok: