Szerző: admin on 2-10-2015, 14:18
A Nemi esélyegyenlőség kurzus kidolgozását dr. Oana Băluță egyetemi tanárnőnek köszönhetjük, a „FA” – vagyis az aktív, dolgozó nők a munkapiacon – projekt keretében. A kurzus és a projekt elsődleges célja a nemi esélyegyenlőség problematikájára való megoldáskeresés, bizonyos elméleti analízisek segítségével országos és európai szinten egyaránt. A projekt címzettjei elsősorban a hatóságok, a média valamint a szervezett civil társadalom képviselői.

A Nemi esélyegyenlőség kurzus elvégzése után:
- Meghatározhatóvá válnak a következő fogalmak: nemek, nemi identitás, nemi sztereotípiák, nemi diszkrimináció, nemi esélyegyenlőség.
- Könnyedén beazonosíthatóvá válik a hatóságok nőkhöz, illetve férfiakhoz való hozzáállása.
- Beazonosíthatóvá válnak a különböző nemi sztereotípiák a köz- és politikai párbeszédek keretében.
- A kurzus résztvevője képesség válik azon különböző jogalkotások és a közintézetek tevékenységeinek az elemzésére, amelyek biztosítják a politikai esélyegyenlőségi jogok betartását és a nemi alapú diszkrimináció visszaszorítását.
- A kurzus résztvevője képessé válik azon országos és európai szintű stratégiák elemzésére, amelyek a férfiak és nők közti esélyegyenlőségeket taglalják.
- A kurzus résztvevője képessé válik a nemi dimenziók közpolitikai perspektívájának az elemzésére.
- Érzékennyé válik a nemi diszkriminációra.
- A kurzus résztvevője fogékonyabbá válhat a nemi esélyegyenlőségre, és gyakorlatba ültetheti tapasztalatait a saját foglalkozási területén, visszautasítva a nemi sztereotípiákat.
- A kurzus résztvevője szolidárisabbá válhat a különböző marginalizált és diszkriminációknak kitett társadalmi csoportokkal.
- Felelősséget fog érezni a nemi sztereotípiákon, diszkrimináción alapuló visszaélések visszaszorítására, a helyi hatóságok, a sajtó, valamint az üggyel fogalkozó civil szervezetek informálásával, értesítésével mikro- és makroszociális szinten egyaránt.
- Együttérzőbbé válhat a nemi diszkimináció áldozataival.

Hozzászólások:

Hozzászólok: