Szerző: admin on 19-09-2015, 10:29
Barangoljuk be együtt a tudomány világát a Kutatók Éjszakáján!
Az eseményre szeptember 25-én kerül sor Kolozsváron, és ezzel párhuzamosan több, mint 300 európai városban!
A kollektív esemény célja természetesen a tudomány és a (tovább)tanulás népszerűsítése. Bukarest, Kolozsvár, Szeben, Temesvár, Jászvásár és Craiova főtere, valamint 13 más, kisebb romániai település lesz a házigazdája néhány érdekes, izgalmas tudományos kísérletnek, bemutatónak, különböző oktató jellegű gyerekfoglalkozásnak, versenynek és más szórakozási lehetőségnek.

Kolozsváron a különböző tudományterületek képviselői, mérnökök, kutatók, felfedezők várják a tudomány korhatár nélküli szerelmeseit a Sétatéren, a Kaszinó épületénél szeptember utolsó péntekén, délután 16.00 órától. A részletes programot városokra lebontva megtalálod a www.noapteacercetatorilor.eu honlapon.
A város apraját és nagyját, gyerekeket, szülőket, nagyszülőket, tanulókat, egyetemistákat, felnőtteket – családdal, barátokkal vagy anélkül - egyaránt nagy szeretettel várunk a Kutatók Éjszakájára!

A jeles esemény idén jubileumot ünnepel: 10 éves történelemre tekint vissza a Kutatók Éjszakája! Ennek örömére a szervezők őrült kísérleteket, lenyűgöző, izgalmas konferenciákat és bemutatókat készítettek elő az érdeklődők számára, valamint bemutatásra kerülnek a különböző technikai innovációk, és nem utolsó sorban: letesztelik a tudományos világ képviselőinek leleményességét és kreativitását is.
A tanulókat, egyetemistákat és felnőtteket egyaránt igyekszünk bevonni a kísérletekbe és a különböző tevékenységekbe: garantáltan kihagyhatatlan élmények tömkelege fogadja az érdeklődőket: lézershowk, optikai illúziók, levitáció, asztrológiai megfigyelések, a FameLab verseny nyerteseinek és résztvevőinek a bemutatói, és még sorolhatnánk.

Az esemény keretében a szervezők külön programmal készültek a gyerekek számára: oktató és szórakoztató jellegű játékok várják az ifjú kíváncsiskodókat, amelyek stimulálják a kreativitásukat és elősegítik a kritikai gondolkodás fejlődését. A felnőtteket különböző nyilvános vitákra, konferenciákra várják a szervezők napjaink legizgalmasabb és legérdekesebb témáiból, kutatásaiból merítkezve.

A szervezőkről:
Az esemény főszervezője Kolozsváron, Európa Ifjúsági Fővárosában Babeș-Bolyai Tudományegyetem.
Jászvásáron az Alexandru Ioan Cuza Tudományegyetem, a fővárosban a Bukaresti Egyetem, a Craiova-i Egyetem, a szebeni Lucian Blaga Tudományegyetem, a Temesvári Nyugati Tudományegyetem, az Atomfizikai Intézet, a Tértudományok Intézete, a Horia Hulubei Fizikai Nukleáris Mérnöki Intézet, a valamint az Országos Röntgen és Sugárfizikai Intézet.

A kutatók éjszakájáról:
A Kutatók Éjszakája része azoknak a programoknak, amelyeket az Európa Tanács támogat a H2020 (2014-2020) Kutatási és Innovációs Program és a Marie Sklodowska-Curie tevékenységek keretében. Az esemény célja bemutatni az érdeklődőknek, hogy milyen egy kutató élete, valamint felhívni a figyelmet a kutatómunka érdekességére, fontosságára és szépségére. A Kutatók Éjszakáját első ízben 2005-ben szervezték meg. Napjainkig a rendezvény több, mint 1,5 millió érdeklődőt vonzott. A Kutatók Éjszakája lehetőséget biztosít a tudósok számára, hogy kapcsolatba lépjenek az érdeklődőkkel, és az érdeklődők számára, hogy betekintést nyerhessenek a tudomány kulisszáiba, és megismerhessék azokat az embereket, akik a nagy, innovációs találmányokon és kísérleteken dolgoznak. A projekt a nyitott elméjű, tág látókörű érdeklődőknek szól, azokat a lelkes szkeptikusokat célozza meg, akik szívesen megismerkednének a tudományos és oktatói tevékenységek különböző területeivel.
Részletekért: www.noapteacercetatorilor.eu, www.facebook.com/NoapteaCercetatorilor.

Kontaktszemély: Farcașanu Alexandru Ștefan

Hozzászólások:

Hozzászólok: