Szerző: admin on 22-08-2015, 22:02
Tudod, hogy ki a dízel pápa?
A dobostorta talán a legfinomabb magyar édesség, egy hungarikum. Alkotójához és a különleges édesség első elkészítéséhez számos anekdota fűződik. Egyes történetek szerint a torta egyediségét adó édes vajkrém használata pusztán a véletlen műve, mert a vajat köpülő fiú tévedésből ső helyett cukrot tett a köpülő edénybe. A történet lehet igaz, lehet csak anekdota, egy valami azonban biztos: az 1885-ben Erzsébet királyné és I. Ferenc József előtt bemutatott sütemény mára világhírűvé vált. Csak úgy, mint számos más magyar szabadalom, melyek napjainkra a hétköznapjaink nélkülözhetetlen részévé váltak. Ezekből a felfedezésekből, találmányokból válogatott össze a Kolozs megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) egy kiállításra valót, melyet most négy napon át lehet megtekinteni a Kolozsvári Magyar Napok alatt, az ifjúsági Pavilonnál.

A kiállítást eredetileg március 15-én szerették volna bemutatni a szervezők, az első verzió akkorra készült. „Szerettünk volna a nemzeti ünnepen egy olyan tárlatot bemutatni, amely mindenkit megszólít, anélkül, hogy vitát generáljon. Úgy gondoltuk, hogy a technológia egy olyan terület, ahol kevésbé vitaindítóak a kivívott érdemek. Az hogy, ötnyelvű kell legyen a tárlat az az elejétől kezdve egyértelmű volt számunkra. Ugyanakkor az is fontos, volt, hogy elérhető, könnyen megközelíthető legyen a kiállítás, ezért választottuk a kültéri megoldást.”- mondta el Antal Géza, a KIFOR elnöke. Végül kiderült, hogy az ötnyelvű tárlatot tető alá hozni nem is olyan egyszerű, a hiteles, hibátlan fordítások bizony komoly fejtörőt jelentettek a szervezőknek. Főként ez lett az oka annak, hogy a március 15-i bemutató elmaradt. Március végére elkészült a nyomdaképes verzió a kiállításból, már csak a megfelelő időpontot várták az időpontra: a KMN idejére.

A kiállítás összesen 15 darab A1-es méretű panóból áll. Az elsőn rövid összefoglaló olvasható a kiállításról, a következő 14 panón pedig magyar felteláló, kutató 13 szabadalmát mutatják be. A kutatók kiválasztása a Madarász István rendezte Budapest Business Region - Get Engaged című promóvideó alapján történt, ez a videó ihlette a kiállítást. A bemutatott kutatók között megjelenik Szent-Györgyi Albert, Jedlik Ányos, de olyan kevésbé ismert kutatók is mint Anisits Ferencz. Valamennyi esetben azokat a találmányokat igyekeztek bemutatni, melyek forradalmasítottak egye-egy iparágat vagy éppen mind a mai napig részesei a hétköznapoknak. Az egyedülálló ötnyelvű tárlat, amely valóban megtestesíti az ifjúsági Főváros vállalását az öt hivatalos nyelvet illetően, mától vasárnapig tekinthető meg a Deák Ferenc utcai Ifjúsági Pavilonnál.

Várunk mindenkit, aki a címben szereplő kérdésre keresné a választ.

Forrás: KIFOR

Hozzászólások:

Hozzászólok:
Válasz
  • Csoport: Guests
  • Regisztráció időpontja: --
  • Állapot:
  • 0 Hozzászóláss
  • 0 Hírs
^
Извините, что я вмешиваюсь, но я предлагаю пойти другим путём.

---

Кардер должен иметь хорошие познания в области хакинга или кардинг