Szerző: admin on 5-10-2015, 00:00
A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület 2011-ben indította el „Határtalan” című programsorozatát, amelynek keretén belül kulturális értékeinkkel eljutottunk már Kárpátaljára, Szabadkára és Kassára. Programjainkat úgy állítjuk össze, hogy az anyaországi művészek mellett helyi művészek is fellépnek fesztiváljainkon, sokszor közösen egymás zenéit egymás értékeit gazdagítva ezáltal. Programjaink egyaránt szólnak az általunk szervezett úton kiutazó magyarországi kulturális zarándokoknak és a helyi közönségnek. Így ismerve meg egymást, hogy ezáltal közelebb kerüljünk, s jobban megismerjük egymás kultúráját, múltját, jelenét, gondjait, s örömeit.
A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület küldetésének tekinti, hogy az 1920-as trianoni békeszerződéssel a határon túlra került, ám kultúrájukban és nyelvükben erőteljesen a magyarsághoz kötődő maradék zsidó közösségekkel fenntartsa a kapcsolatot, bemutassa a történelmi Magyarország egykori zsidó közösségeinek életét, valamint azt a korszakot, melynek megismerésétől generációkat fosztott meg a 20. század két totalitárius rendszere, s amelyek gazdag kulturális örökségéről alig tud valamit a mai közvélemény.

Programjaink során válaszokat keresünk arra, hogy mennyire erős szálakkal kötődnek a határon túlra szakadt zsidó közösségek az anyaországi zsidósághoz, a magyar kultúrához és a magyar közélethez. Számolnak-e ezekkel a közösségekkel a felelős magyar döntéshozók, Munkács, Szabadka, Kassa, Kolozsvár, Nagyvárad gazdag magyar zsidó múltja részét képezik-e történelemképüknek?
Az esemény dátuma: A dátum végleges, nem fog módusolni
Kiadás (hányadik alkalom): I.
Szervező: MAZSIKE
Nyílt rendezvény bárkinek?: Bárki számára nyitott rendezvény
Típusa: Culture, Diversity, Multiculturalism, Social,
Kolozsvár 2015 prioritások: SHARE Culture,
Milyen típusú projekt?: Fesztivál,
Lefedettség: európai
Helyszín: The Hungarian Theatre of Cluj
Honnan vártok résztvevőket? nemzetközi,
Milyen nyelven folyik a rendezvény: magyar
Facebook cím: https://www.facebook.com/events/1492808781031086/

Hozzászólások:

Hozzászólok: